Amit a kandallóról tudni érdemes

A kandallóépítés hazánkban a 80-as évektõl a reneszánszát éli. A mai modern kandallók olyan korszerû technikával gyártott zárt rendszerek, amelyek nemcsak a látvány kedvéért épülnek, hanem a takarékos energiafelhasználás céljából is. Engedjék meg, hogy néhány hasznos információval lássam el Önöket, melyek ismerete segítséget nyújthat egy kandalló választásánál!

Helyigény:

- tûztér minimális mélysége: 42 cm
maximális mélysége: 60 cm
- padka: a hátfaltól való kiugrása 75-90 cm
- legkisebb befoglaló méret: 130x75 cm
- sarokkandalló esetén: 110x110 cm

Tûzterek:

A, nyílt égésterû tûztér: fûtõképessége minimális, hatásfoka 10-15 %. Mûködéskor rengeteg meleg levegõ távozik a kéményen keresztül, a kipattanó szikra baleset és tûzveszélyes.

B. zárt égésterû tûztér: nagyobb hatásfokú, kevesebb levegõt enged az égéshez, így tovább él benne a láng, több típusa ismert.

1, látványtûztér: akkor javasolt, ha nem fõ fûtésre, csak a látvány kedvéért szeretnénk kandallót. Jellemzõje a nagy, nem egyenes vonalvezetésû üvegezés, belsõ hamuzási lehetõség, általában lemezbõl készül.

2, fûtõtûztér: leggyakrabban síküveges berendezések, készülhetnek öntvénybõl vagy hegesztett lemez külsõbõl, öntvény vagy samott béléssel. Fõ szempontjai a jó hatásfok és az egyenletes hõleadás.

3, folytonégõ tûztér: lényege, hogy megfelelõ keménységû és szárazságú tûzifával történõ egyszeri megrakása esetén a begyújtást követõ 10 óra elteltével is olyan parázságyat biztosít, amelybõl a tûz újraéleszthetõ.

4, vízteres tûztér: a már meglévõ központi fûtési rendszerre csatlakoztatható, a kandallóüvegen kívül máshol nem sugároz ki hõt, hisz itt elsõdleges szempont a víz felfûtése és nem a levegõ melegítése.

Néhány alapfogalom:

- névleges teljesítmény (kw) = maximális teljesítmény x hatásfok
- hatásfok (%): megmutatja, hogy a tûztér a befektetett hõmennyiséget milyen %-os arányban hasznosítja a lakótér melegítésére

Kandalló választásnál fontos szempontok:

- tûztér vásárlásakor ne csak a teljesítmény alapján válasszunk, fontos megtudnunk tûzterünk hatásfokát is.
- padlófûtés esetén a kandalló alatt ne fusson fûtéscsõ, hanem egy 80x150 cm-es tiszta aljzatbetont kell hagynunk.
- nagyon fontos a kémény mérete a megfelelõ huzat miatt, sokszor javasolt a kandalló
és a kémény közé egy huzatszabályzó készülék beépítése ( ez egy finommechanikával ellátott pillangószelep, amely akkor nyit, ha a kéményben túl intenzív a huzat).
- a modern tûzterek már rendelkeznek tisztaüveg rendszerrel, melynek lényege, hogy az ajtóüveg belsõ felületén a megfelelõen terelt és felgyorsított levegõáramlás megakadályozza a koromszemcsék lerakódását. Ezeknél, a tûztereknél az ajtókeret és az üveg felsõ éle között meghatározott méretû és geometriájú rést találunk, ahol a beáramló úgynevezett szekunder égési levegõ garantálja az üveg tisztaságát.
- jó, ha a tûztér, égés közben is hozzáférhetõ hamuzó fiókkal rendelkezik, lehetõleg minél nagyobb méretben, így felhasználóbarát üzemeltetést tesz lehetõvé.
- részesítsük elõnyben a szabályos, négyzethez hasonlító krómozott vagy saválló ajtókeretet, ami biztosítja a tökéletes zárást, ez a hosszantartó mûködés záloga.
- fontos, hogy szabályozható legyen az égés (ne égjen le a tûz hamar, nagy lángon)
- a tûztér hatásfoka növelhetõ, ha benne lángterelõ is van beépítve, amely egyszerre mûködik áramlásgyorsítóként, és láng-, illetve füstgázterelõként is.
- a lakások túlszigeteltsége hiányos szellõzést okoz, ilyenkor szükség lehet a külsõ térbõl égési levegõ bevezetésére, különben nem fog a kandalló megfelelõen mûködni.

Kandalló használatakor fontos szempontok:

- tüzeléshez megfelelõ keménységû, jó fûtõértékû fát használjunk pld: tölgy, kõris, juhar, nyír, bükk
- a gyantás fáknak magas a fûtõértéke, mégsem javasoljuk, mert az égés során lerakódó gyanta károsíthatja a fûtõkészüléket és az égéstermék-elvezetõ rendszert is
- fontos, hogy a tûzifa megfelelõen ki legyen szárítva. Magas nedvességtartalmú tüzelõ esetén az energia a fában lévõ nedvesség elpárolgására használódik föl és nem a fûtésre. A frissen vágott fa nedvességtartalma 60-80 %-os, körülbelül másfél év kell ahhoz, hogy a kívánatos 15-20%-ra csökkenjen a tûzifa nedvességtartalma.
- begyújtáskor az égés beindulásához bõséges égési levegõt kell biztosítani, valamint az égéstermék elvezetéséhez a füstelzáró pillangószelepet ki kell nyitni
- intenzív égés esetén az égési levegõellátást és a füstelvezetõ szelepet is el lehet zárni, egy jó huzatú kémény esetén ekkor is megfelelõ marad az égés
- a kandallót intenzív parázs esetén kell ismét megrakni, mielõtt az ajtót megnyitnánk, a füstelzáró szelepet is nyissuk ki, biztosítva ezáltal, hogy a felizzáskor keletkezõ égéstermék a kémény felé távozzon. A kandalló megrakása és az ajtó becsukása után biztosítsuk az égési levegõ beáramlását, ha pedig lángra kapott a fa, ismét elzárhatjuk a levegõ és a füst útját.

Kívánok kellemes meleget és szép élményeket új kandallójának használatához!

Aktuális Ajánlataink
Szalonnasütő szett
150000 ft

Szalonnasütő szett


Szalonnasütő fekete burkolt + 4db ülőke + kovácsoltvas bogárcstartó állvány + samottolás kompletten 150 000 Ft

Elérhetõségek:

Cím: 4400 Nyíregyháza Fazekas János tér 6
Telephely: 4400 Nyíregyháza Rozsrét bokori zug 21
Telefon: 06-30-777-9851
Telefon 2: 06-20-6699-289
e-mail: martonkandallo@gmail.com